zondag 6 januari 2013

Theaterproject Peerke Donders - Het Zuidelijk Toneel

Leen Braspenning
Bron: Festival Cement

Tijdens het nieuwjaarsevenement Frisse Oren in Theaters Tilburg maakte Leen Braspenning van Het Zuidelijk Toneel een start met haar theaterproject Peerke Donders (werktitel), een onderzoek naar de Tilburgse volksheld dat in november resulteert in een voorstelling in de Concertzaal.


Van jongen tot man
Een achtjarige jongen die in een tinnen badkuip in zijn beste imitatie-Latijn de mis opvoert voor kinderen uit de buurt. Een jongeman die op late leeftijd toegelaten wordt tot de lessen op het seminarie en gepest wordt door zijn medestudenten. Een man die familie en haard verliest en op weg gaat naar Suriname om heidenen te kerstenen. Een man die in zijn verdere leven de lepralijders in Batavia verzorgt.

Katholieke helden
De Katholieke Kerk had helden nodig, Peerke Donders werd een held. Een voorbeeld voor elk Christenmens. Maar behalve het verhaal ‘Peerke’, dat werd gereconstueerd uit feit en fictie, vraagt Leen zich af wie hij was en waarom hij zo graag priester wilde worden. Waarom bleef Peerke Donders zolang melaatsen verzorgen met gevaar voor eigen leven? Kun je zoveel liefde voor een God voelen dat je het leven in zijn handen legt? Was hij een totaal altru├»stisch mens?
Medelijden of mededogen?

Met deze vragen gaat Leen op pad, in een totaal ander tijds- en geloofskader, maar op dezelfde plek: Tilburg Noord en omgeving. ‘Is er binnen de huidige maatschappij begrip voor een medemens in nood, een begrip dat verder gaat dan medelijden?’ Leen zegt het vaak als ze een nieuw project opstart. ‘Ik wil die mensen en dat gevoel snappen.’ Zo sprak ze eerder met gevangenen, prostituees en ex-soldaten. Telkens zoekt ze weer een groep personen waarvan ze hun keuzes wil begrijpen. Deze keer is het geen groep die ze wil begrijpen, maar een maatschappelijk fenomeen. ‘Ik wil begrijpen waarom medelijden zijn plaats vindt, maar waarom we zo vaak struikelen als het zich zou door ontwikkelen tot mededogen.’

Leen Braspenning

Leen Braspenning (1980) studeerde beeldhouwkunst in Gent en volgde de opleiding tot docent drama in Tilburg. Leen maakt toneelvoorstellingen, fotografeert en filmt. Als theatermaakster zoekt Leen naar kleine verhalen; gebeurtenissen uit het persoonlijke leven. Deze keer wil ze mensen ontmoeten uit Tilburg Noord en omgeving. Leen: ‘Persoonlijke verhalen geven vaak de dilemma’s van het leven weer. Komende maanden ga ik op zoek naar de persoonlijke dilemma’s rond zorg, medelijden en mededogen.’

Bron: Website Het Zuidelijk Toneel

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten