maandag 14 januari 2013

Gouden Peerke voor Blauwe Maan

Tekst: Paul Spapens

Op maandag 14 januari om 17.00 uur wordt het Gouden Peerke voor het jaar 2012 uitgereikt. De plechtigheid vindt plaats in het Peerke Donders Paviljoen, het museum in het pelgrimsoord van Peerke Donders in Tilburg-Noord. Het Gouden Peerke wordt voor de derde keer uitgereikt. Het eerbetoon gaat dit keer naar de Blauwe Maan, een Tilburgse organisatie die hulp biedt na onvrijwillige seks en misbruik.

Blauwe Maan is sinds 1989 actief om seksueel misbruik te voorkomen, maar biedt vooral ook hulp na seksueel misbruik, niet alleen aan directe slachtoffers maar ook aan partners, ouders en werkgevers. Sinds de oprichting zijn duizenden mensen geholpen. Blauwe Maan biedt niet alleen hulp, maar zet zich ook actief in om seksueel misbruik te voorkomen en vraagt aandacht voor deze problematiek. 

Het Gouden Peerke is een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt op 14 januari, de sterfdag van Peerke Donders. Bij de keuze van het thema wordt steeds aangehaakt bij de wisseltentoonstelling in het museum van Peerke Donders. De wisseltentoonstelling van dit jaar staat in het teken van de afschaffing van de slavernij, in 2013 anderhalve eeuw geleden.

Het thema van Het Gouden Peerke 2012 richt zich op hedendaagse slavernij. Volgens de jury onder voorzitterschap van mevrouw Aziza Aziza Aboulkacem van het Gouden Peerke is de Blauwe Maan een organisatie die een moderne, wereldwijde en ook plaatselijke vorm van slavernij onder de aandacht brengt en bestrijdt. Hoe actueel seksueel misbruik is blijkt wel uit de gebeurtenissen in India.

De prijs het Gouden Peerke bestaat uit een bronzen wisseltrofee gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Wim Geers. De winnaar krijgt hiervan een kleinere uitvoering. Bovendien ontvangt de winnaar 1.000 euro. Dit bedrag moet worden besteed aan het doel waarvoor de winnende organisatie zich inzet. De eerdere winnaars waren het Rode Kruis Tilburg e.o. en het Ronde tafelhuis.      

2 opmerkingen:

  1. Ondanks een andere uitnodiging heb ik aan jullie gedacht vanwege Peerke zijn sterfdag.
    Blauwe Maan van harte Gefeliciteerd.
    Sjef van Broekhoven

    BeantwoordenVerwijderen