woensdag 3 juli 2013

Zondag 7 juli a.s.: gratis rondleiding in Peerke Donders Paviljoen

Op zondag 7 juli is er in Peerke Donders Paviljoen een gratis rondleiding door het museum. Bezoekers krijgen uitleg over het leven van Peerke en horen over zijn werk in Suriname. Vele museumobjecten vertellen zijn verhaal. Naast het bezoek aan het museum kan ook het park, de kapel en het geboortehuisje bezocht worden.
 
 
Voor veel Tilburgers wordt Peerke gezien als een heilige, hoewel hij in 1982 ‘alleen nog maar’ zalig is verklaard. Zijn levensverhaal spreekt tot de verbeelding: een arme weverszoon die het tot priester bracht en uiteindelijk in Suriname de drijvende kracht was achter een leprakolonie. Onbaatzuchtig verzorgde hij vele patiënten met lepra, zonder er ooit zelf door besmet te raken. Net als in Tilburg is Peerke in Suriname een vereerd persoon.

In het museum is momenteel de tentoonstelling ‘Zielenzorg en zielenmoord, Peerke en de slavernij’ te zien. Deze tentoonstelling past helemaal bij het feit dat dit jaar herdacht wordt dat de slavernij 150 jaar geleden werd afgeschaft. Ondanks de afschaffing, is 'vrij zijn' helaas nog steeds niet overal vanzelfsprekend. De tentoonstelling brengt dat in beeld en legt een link tussen slavernij toen en gevoelens die daar nu nog over leven.


De rondleiding op 7 juli focust op het leven en werk van Peerke Donders. Het start om 15.00 uur en duurt één uur. Aan het eind krijgt de bezoeker een korte kennismaking met de tentoonstelling over slavernij. Er wordt afgesloten met een brok slaafvrije chocolade! Deelnemen aan de rondleiding is gratis, deelnemers betalen alleen toegang tot het museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten