donderdag 18 juli 2013

TerugblikNet als de maand december is de zomer een periode om terug te kijken op het afgelopen schooljaar.  

Ruim 3,5 jaar geleden opende het Peerke Donders Paviljoen haar deuren. Op de geboortedag van Peerke Donders. Sinds die tijd hebben we al een heleboel bijzondere bezoekers mogen ontvangen. En…. ook een groep hele trouwe vrijwilligers! Inmiddels hebben we negen vrijwilligers en stuk voor stuk zetten zij zich in voor het museum en haar bezoekers. Net zoals de vier gidsen Henk, Sjef, Petra en HoiShan.
  
Enkele bijzondere ontmoetingen van de afgelopen tijd op een rijtje:
Er zijn veel mensen naar het museum gekomen om de slavernijperiode te overdenken en met elkaar te praten over thema’s als vrijheid en geloof. Bijvoorbeeld tijdens de internationale dag van de herdenking van de slavernij (2 december) en de activiteit tijdens de Boekenweek samen met Bibliotheek Midden-Brabant. Verder ontvingen we in het Museumweekend meer dan 250 bezoekers. 


Ook de drie programma’s die georganiseerd werden door Dineke Stam waren zeer bijzonder. Tijdens een van de programma’s ontvingen we de Tilbrugse kleurrijke mama’s en Rihana Jamaludin las voor uit haar eigen werk ‘De Zwarte Lord’. Een groep vanuit Tilburg, Rotterdam, Schiedam en Amsterdam sloot zich aan. De tentoonstelling in het Peerke Donders Paviljoen was het uitgangspunt: Zielenzorg & Zielenmoord: Een gedeeld slavernijverleden?

Verschillende onderwijsgroepen bezochten het museum voor naastenliefde. Enkele groepen voor de tentoonstelling over slavernij, anderen voor de werken van barmhartigheid of om een beeld te krijgen van het leven in de 19e eeuw in Tilburg.

Naast de ontvangst van groepen en deelnemers van activiteiten, kwamen er de afgelopen tijd ook veel inspirerende individuele bezoekers naar het museum. We ontvingen onder andere een congregatie van een toekomstige frater, een dame uit de Ivoorkust en de 3e orde van St. Pius X uit Gerwen onder leiding van Celebrant Pater de Beer. 


En.. Wie gaan we deze zomer zien? Iedereen is van harte welkom van dinsdag tot en met zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur. 

Peerke Donders Paviljoen 
Pater Dondersstraat 20
5011 XG Tilburg 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten