vrijdag 3 januari 2014

Terugblik 2013
In 2013 besteedden we in het museum aandacht aan het slavernijverleden van Nederland en Suriname, waar Peerke tijdens de afschaffing in 1863 leefde. Dineke Stam maakte een prachtige tentoonstelling over deze zwarte pagina’s uit ons verleden. Haar activiteiten trokken veel bezoekers uit heel Nederland. 

Tijdens het museumweekend in april bezochten ruim 300 mensen het museum. De gastheren en dames hadden het druk met deze mooie opkomst. Enkele weken later was er muziek in het museum: De kleurrijke mama’s van het Mama Verhalenkoor uit Tilburg traden op! Hun nummer over ‘vrij zijn’ sloot prachtig aan bij de tentoonstelling over slavernij. Alle bezoekers werden op verschillende manieren geraakt en aan het denken gezet.

Na de zomer was er nogmaals op een hele bijzondere manier aandacht voor de afschaffing van de slavernij. Samen met een groep dames vormden medewerkers van het museum de werkgroep Kon Makandra. De activiteit werd geïnspireerd door de keti-koti-tafels. Bezoekers gingen met elkaar in gesprek over hun gedeelde verleden met de vele verschillende kanten en gevoelens ervan. Dit alles onder het genot van een Surinaams hapje en drankje.

Op de geboortedag van Peerke, 27 oktober, werd er plaats gemaakt voor De NWE Liefde! Naastenliefde anno nu staat centraal. Verschillende creatieve makers geven hun kijk op ‘er zijn voor een ander’. Tijdens de dertien dagen van Tilburg in dialoog werd er in het museum gesproken over vriendschap onder leiding van een Zuster van Liefde uit Tilburg.

Het jaar 2013 heeft plaats gemaakt voor 2014. We willen graag al onze (online)bezoekers bedanken voor het afgelopen jaar! 

Het museum vormt samen met de kapel, geboortehuis, kruisweg, monumenten en de horeca een plek vol historie en herinneringen. Voor dit jaar is er weer een mooi programma in de maak. Dus zorg jij mee voor nieuwe herinneringen op deze unieke plek? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten