donderdag 20 december 2012

Tony's Chocolonely



De afschaffing van de slavenhandel in Nederland was in 1814. De afschaffing van de slavernij in Nederlands-IndiĆ« in 1860 en in 1863 ook in Suriname en de Antillen. Dat is nu dus bijna 150 jaar geleden. Peerke Donders woonde en werkte in die tijd in Suriname. Op zijn eerste dag in Paramaribo werd hij al geconfronteerd met de slavernij, toen hij het ‘piket’ zag, een wachthuisje met twee rode palen ervoor: “Hij hoorde het gejammer van de slaven en slavinnen die daar werden afgetakeld. Beide palen hadden een katrol aan het boveneinde. Slaaf en slavin die gestraft moesten worden, werden, practisch naakt, met een touw over die katrollen aan die palen opgehesen en met tamarinderoeden afgezweept. Slavenhouders konden daar vrij gebruik van laten maken voor 50 cent per persoon, zonder verantwoording af te leggen. Slaven boven de 14 jaar kregen 25 zweepslagen toegediend, slavinnen 14 slagen”.

Ondanks de afschaffing van de slavernij, zijn er anno nu nog steeds mensen die werken onder dwang. Onder andere Tony's Chocolonely wil hier een einde aan maken. De volgende tekst komt van http://www.tonyschocolonely.com/over-ons/de-harde-werkelijkheid-van-slavernij/

Werken onder dwang. Geen geld voor gedane arbeid. Geen keuze om te vertrekken. Slavernij is niet van honderden jaren geleden. Het bestaat nog steeds in de zogenaamd ‘moderne’ vorm. Met name in West Afrika worden kindslaven gebruikt om soms meer dan zestien uur achter elkaar te werken op cacaoplantages. Niet makkelijk te herkennen als je zomaar een dorp of stad binnenloopt. Kinderen die meegelokt worden uit dorpen met beloftes van school en beter leven om vervolgens als huisslaafje te dienen of mee te werken op plantages. Ze hebben geen keuze.
En het bizarre is: deze chocolade, geplukt door slavenhanden, ligt gewoon in Nederland in de supermarkt! Bovendien is van veel producten onduidelijk op welke manier ze geproduceerd en verwerkt worden. En of er sprake is van (kind)slavernij.
2005 was het streefjaar dat kindslavernij en de ergste vormen van kinderarbeid in de cacao-industrie de wereld uit moesten zijn. Dit stond opgesteld in het Harkin-Engel protocol. In dit protocol, een initiatief van congresman Eliot Engel en de Amerikaanse senator Tom Harkin, beloofden alle chocoladereuzen om een einde te maken aan slavenhandel en kindslavernij in de cacao-industrie in West Afrika.
Helaas. De Amerikaanse Tulane University deed tussen 2006 en 2011 onderzoek in opdracht van de Amerikaanse overheid en kwam tot de conclusie dat alle doelen niet zijn gehaald. En daarom blijft Tony’s Chocolonely strijden. Want elke dag dat slavernij nog bestaat, is een dag te lang.

In het Peerke Donders Paviljoen zijn in de maand december deze slaafvrije chocoladerepen, genaamd 'Tony's Chocolonely' te koop! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten