donderdag 13 december 2012

Peerke Donders en de slavernij




Zielenzorg & zielenmoord is een tentoonstelling over de missionaris Peerke Donders in de slavensamenleving in Suriname. Peerke Donders was er zielenzorger voor en na de afschaffing van de slavernij in 1863. Wat schreef hij erover in zijn brieven? De tentoonstelling belicht de slavernij vanuit twee perspectieven.

Zielenzorg
Peerke Donders wilde in Suriname zoveel mogelijk mensen zijn geloof brengen. Hij wilde hen dopen, hun zielen winnen. Peerke betreurde de mishandeling van slaven: ‘Ongelukkig zij, die zich met het zweet en bloed van die arme slaven, die geen verdedigers vinden dan God, verrijken.’

Zielenmoord
Mensen uit Afrika waren tot slaaf gemaakt, beroofd van hun vrijheid, familie en bezittingen. Slavenhouders dwongen hen te werken op hout-, suiker-, koffie- en katoenplantages. ‘Ik had nooit gedroomd dat ik een stuk handel was’ schreef Harriet Jacobs in 1861 over haar leven als slavenkind.

In 2013 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. In het kader van de tentoonstelling vinden in Peerke Donders Paviljoen in 2013 verschillende (educatieve) activiteiten plaats.

Definitie slavernij
Een slaaf of slavin is gevangen genomen en verkocht als een artikel. Kinderen van een slavin zijn eigendom van de slavenhouder. Een slavenhouder dwingt de mensen om te werken zonder redelijk loon en onder dreiging of toepassing van geweld. Tot 1863 hielp de Nederlandse staat de slavenhouders om winst uit slavenarbeid te halen en uit de koloniƫn naar het moederland te brengen.


Zielenzorg & zielenmoord – Peerke Donders en de slavernij
27 oktober 2012 t/m 20 oktober 2013

Peerke Donders Paviljoen – museum voor naastenliefde

Pater Dondersstraat 20, 5011 XG Tilburg
geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten